Pekkala

 Pekkala 1995. Kuva Martti Karjalaisen perhealbumista.

Pekkalaa koskevat kirjoitukset sijoitetaan näille sivuille ja soveltuvilta osin niitä käytetään Ylä-Kemijoen historia-teoksen aineistoina. Kirjoituksia voi lähettää Antero Koivulalle (antero.koivula(at)kolumbus.fi) tai suoraan teoksen kirjoittajille, joiden säköpostisoitteet löytyvät Yläkemijoen historiateoksen sisällysluettelosta. Kirjoitukset voivat käsitellä mitä hyvänsä Pekkalan kylän ja kyläläisten historiaan liittyviä aihepiirejä.

Alla olevia otsikoita klikkaamalla voite seurata historiatietojen keräämisen edistymistä.

Kirjoituksia

Toivo Saunavaara: Muisteluja lapsuudesta.

Toivo Saunavaara: Muisteluksia evakkomatkasta Ruotsiin vuosina 1944-1945.

Toivo Saunavaara: Mitä tulikaan tehtyä? Muisteluksia työmailta ja elämästä 1949-1964.

Toivo Saunavaara: Savon Paavo – luudantekijä.

Toivo Saunavaara: Lanssilan jälleenrakennus Lapin sodan jälkeen.

Antti Härkönen:   Pettuleipää   Kirjoitus HEIKKI  ANNANPALON  toimittamasta kirjasta  ROVANIEMEN  KUVAUKSIA

ELÄMÄÄ KEMIJOELLA

Martti Karjalainen:  Elämää PekkalassaEvakko, Kansakouluaika 1945-1951, Oppikoulu

Esko Ollila: Pääsevätkö maalaiset oppikouluun; Kotioloja ja koulukortteereita

Kuvia

Pekkalan lossi 1972 (kuvaaja Tauno Stenroos).


Pekkalan lossin tienoita Kemijoen pohjoisrannan puolelta kuvattuna (kuvaaja tuntematon)

Kaihuan kalanviljelylaitos, taustalla Kaihua-vaara.

Kaihuan kalanviljelylaitos, taustalla Kaihua-vaara (kuvaaja tuntematon).

Kaihuan vastuu 1900-luvun alussa julkaistussa valokuvaaja Hildur Larssonin kirjassa: Maisemia Rovaniemeltä ja Lapista.

Kaihuan vastuu 1920-luvun alussa julkaistussa valkokuvaaja Hildur Larssonin kirjassa.

 

21 kommenttia

 1. Satu Hätälä

  Kauan kauan aikaa oli lossi ainut kulkuehto joen yli. Useasti mentiin Juotasniemen mummolaan mistä minulla on ihanat muistot lapsuudesta. Pekkalan mummolassa saunottiin savusaunassa, juostiin ilkosilla koivujen ympäri niityllä, polskuteltiin purossa, heinän niittoa, pujottelua vaarassa, laskettelua törmältä, kesät olivat kuumia ja aurinkoisia, talvet lumisia ja valkeita. Tulomatkalla joskus pysähdyttiin joskus Vanttauksen baariin limpparille.

  • Kalervo lindholm

   Asuttin 60 luvulla pekkalassa lossi oli vieressä yöllä valot näky aauttiin joen rannalla kouluun mentiin linjaautolla tai suksilla matka oli pitkä ainakin tuntui silloin olin 1_2 luokalla talo oli hirsinen joku maalaistalo paljon rakennuksia isä oli voimalaitoksella töissä sit muutettiin ivaloon

 2. Kaisa Nurmela

  Muistan lossin kun lapsena oltiin menossa sukuloimaan Juottaalle…jännää se oli ja pelottavaakin. Myöhemmin lossirannassa olen ollut koululaisten kanssa makkaranpaistossa..Lossia ei enää ollut -90-luvulla, ajat sitten kuljetettu pois jo.

 3. Eini Mikkola os.Koivuranta

  Tämä iso talo oli Baari!! kävimme siinä joimme limsat ja munkit, ja odotimme lossia, jos oli toisella puolella. Ja sompa miehenä oli aina Liimataisen Sulo, kun piti päästä Autiin isän siskon ja hänen miehensä luo. Oli hauskaa tavata sukulaisia, saman ikäisiä ja leikkiä. Mutta yhdestä mistä en tykännyt, siellä oli hirveästi käärmeitä! En tiedä onko yhtä paljon tänään. Vain ihania mustoja !!

 4. vesapuu

  Kiitos teille kommenteista. Jos teillä on pitempiäkin muistelmia tai haluaisitte sellaisia kirjoittaa tai jos teillä on valokuvia niin kaikkia niitä olisi mahdollista julkaista täällä sivuilla. Ottakaa yhteyttä joko Vesa Puuroseen tai Antero Koivulaan.

  terv. Vesa Puuronen

 5. Kaarina Leskinen

  Ihania lossikuvia, tuttu näkymä myös Halmekummulta, jossa asuin lapsena. Silloin ei vielä osannut arvostaa noita kauniita maisemia, mutta nyt aikuisena kyllä. Onhan ne rantamaisemat paljon muuttuneet, kun rakennuksia on jääny veden alle, myös pikkumökki, jossa olen kuulemma syntynyt v. 1957 joen toisella puolella Halmekumpuun nähden.
  Osattiinhan niitä korkeita törmiä hyödyntää jo lapsena, kun talvella laskimme pyllymäkeä vahakankaan palasilla ja kesällä leikimme hiekkarinteillä, mitä hiostavilta heinätöiltä ehdittiin
  Naapureissa (Määttä, Laine) riitti leikkikavereita ja, kun joskus unohtui koko päiväksi heidän kanssaan leikkimään, tuli kotona vähän sanomista, kun kotitöitäkin olisi pitänyt tehdä.
  Milloinkahan Pekkalan lossi poistui käytöstä, kun v. 1972 on vielä kuvassa? Muutimme pois Pekkalasta n. vuonna 1970.

 6. Tuula Neuvonen

  Pekkala on ollut osa lapsuuttani ja nuoruuttani. Vanhemmillani oli kauppa ensin Piittisjärvellä. En muista tarkkaa vuotta, koska vanhempani muuttivat Pekkalan lossirantaan. Heillä oli kauppa ensin Rinteen liikehuoneessa, vieressä oli jalasmökki, jossa asuimme, pihapiirissä oli myös kioski, joka oli kesätyöpaikkani. Lossi toi paljon asiakkaita, kun autot joutuivat odottamaan vuoroaan ylikuljetukseen. Muistan eräänkin viikonlopun, kun Kuusamossa oli suviseurat ja sinne matkaajat pysähtyivät jäätelötötteröilleen kioskissani.
  Pekkalan lossirannassa oli parhaimmillaan kolme kauppaa ja kahvila; oli Osuuskauppa, Rinteen ja Nurkkalan kaupat. Postin siirryttyä äitini hoitoon, siirtyi myös kauppa siihen Nurkkalan kiinteistöön; yläkerrassa oli asuinhuoneet ja alakerrassa posti ja kauppa, jota isäni apulaisineen hoiti. Kahvilaa hoiti Helmi Koski,jonka herkulliset munkit ovat jääneet mieleeni.
  .Kesäaikaan, uitettiin myös puita Kemijokea pitkin ja välillä joutui odottaa lossia kauankin, kun tukkilauttoja päästettiin. Puomeilla hoidettiin tukkilauttojen pysäyttämistä. ja edelleen jatkamista.
  Kävin Rovaniemellä koulua, että olin vain loma-ajat Pekkalassa vanhempiani auttamassa. Siksipä muistikuvani voivat olla epätarkat. Myöhemminhän isäni kuoleman jälkeen kauppatoiminta loppui ja äitini hoiti postia siinä, kunnes Vanttauskosken voimalaitoksen valmistuttua vesi nousi peittäen alleen koko Pekkalan lossirannan rakennjuksineen ja olssin toiminta lakkautettiin ja kulku Rovaniemelle kävi Kivalon puolella.
  Äitini siirtyi hoitamaan postia ylemmäs Ojalan taloon. Myöhemmin posti siirtyi Soudunsaareen ja äitini muutti Rovaniemelle.
  Tämmöisiä muistoja mieleeni on jäänyt Pekkalasta ja toisaalla Yläkemijoen sivuilla olen kertonut asumisestani Piittisjärvellä. Jos joku muistaisi paremmin vanhempieni aikaa paremmin, olisin kiitollinen.

 7. Marianne Tiuraniemi

  Niin nostalginen kuva tuosta lossista, jossa näkyy osuuskauppakin! Olin kesäapulaisena siinä vuonna 1970 ja asuin kaupassa baarissa työskentelevien tyttöjen kanssa. Olispa kiva kuulla heistä jotain: en enää muista edes nimiä! Se kesä oli ihana.
  Marianne

  • Kahvilan hoitaja oli Helmi Koski ja apulaisina Raili Vaarala ja Taimi Pesonen.Raili on Ruotsissa ja Taimi Rovaniemellä.

   • Tapasin aiemmin kahvilassa työskennelleen Ulla Heinäsen(Nurkkala). Tervehdys häneltä Pekkalan lossirannan kahvilaa muistelleille.

 8. Eeva-Liisa Karvonen

  Ja keväisin, kun jäätie ei enää kantanut, eikä lossi vielä liikennöinyt, joen yli kuljetettiin linja-automatkustajat veneellä. Hui kauhistus, miten jännittävää ja pelottavaa se oli. Sen muistan, minä 1959 syntynyt säpsäläinen.

 9. Olin 21.10.2013 puhelinyhteydessä Pekkalan kansakoulun opettajaan Tuovi Lustigiin(Aalto)Eläkepäiviä hän viettää Tampereella.Hän opetti 1-2 luokkia.
  Pekkalasta hän siirtyi Saaren koululle Saarenkylään.Lupasin lähettää terveisiä!

 10. Timo Määttä

  Ajatella, että Tuovi Lustig elää vielä. Olin hänen oppilaana n. 1967-68 alle 10-vuotiaana. Kerro terveisiä hänelle. Asuin Pekkalan vastarannalla Halmekummussa.

  • Tavoittelen parhaillaan Tuovin poikaa Kimmoa.Toivottavasti saamme kuvia hänen avullaan.
   Esko Lustig oli poistunut 2009.Tapasin kesällä Tapani Määttää ja Helena Määtän veljeä.
   Olivatko he Halmekummusta?Onko Halmekumpu autioitunut?

 11. Timo Määttä

  Halmekummulla on asuttu koko ajan. Siellä on asunut jo vuosikymmeniä Lauri ja Valma Karjalainen ja heidän poika Alpo perheineen. Tapani Määttä ei ole asunut Halmekummulla, mutta Helena Määttä kylläkin, nyk. Soini. Hän on esittänyt kommentteja joissakin muissa kohdissa näillä sivuilla.

 12. Marita Koukkula

  Posti oli mummolassa Ilmari Saarijärven talossa, sitä en muista tuliko se suoraan sinne vai kävikö myös Nikkiläsä ensin.

 13. Anri Kivistö

  Hei kaikille Pekkalan eläville. Olen Kalevi Alatalon vanhin tytär, ja kuullut edesmenneeltä iästäni paljon kertomuksia Pekalan elämästä. Isäni koti oli korkekka mäellä lossirannassa. Paikalla ei ole ollut vuosikymmiin enään muuta kuin pusikkoa. Isäni oli syntynyt 1932 ja perheessä oli ainakin kuusi lasta. Aivan viimeisinä elinvuosinaan hän muisteli paljon esimerkiksi savottahommia ja muuta elämää siellä pohjoisessa. T. Anri Kivistö Lahdesta.

 14. Ulla Tauriainen-Männikkö

  Hei, löisin äidin kätköistä kirjeen. Lieneekö hänelle osoitettu, en tiedä. Kirjoittaja laittaanut osoitteekseen piittisjärvi, pekkala. Ja kirjoittaa, sydämelliset terveiset, kaarina, kalervo, heikki, outi, kaisu ja pirkko anu-saara. Tunteeko joku kyseistä perhettä?? Kysyy ulla Tauriainen-Männikkö Tannilasta

  • Tuula Neuvonen

   Asuivat Piittisjärvellä, Taivalkoski oli perheen nimi. Minun kotini oli Kemihaaran talouskauppa, jota hoitivat vanhempani, Tyyne ja Jorma Neuvonen. Olimme Taivalkosken perheen naapureita. Muistaakseni Kaarina toimi opettajana Piittisjärven koululla. Hoitaessani Tuulabaaria 1969, jouduin toisinaan soittamaan Kalervoa avukseni, kun baarin asiakkaat innostuivat rähinöissään. Myöhemmin muutin Ruotsiin, enkä ole sen jälkeen käynyt Piittisjärvellä.

 15. Jerri

  Terveppä Pekkalaan!

  t
  Tunteeko kukaan, Timosia ja oikiastaan isoisäni Eero Timonen hänen isänsä Pekka Timonen ja äiti oli vissiin Aira Alina Kumpu?
  Asuivat Pekkalassa

Trackbacks

 1. Pekkala | Kari Nojosen blogi

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: