Pentti, Sääskilahti: Vanttausjoki – Kaihuajoki

Nämä kaksi jokea laskivat Kemijokeen noin viiden kilometrin päästä toisistaan. Niitä yhdisti valtava raakku ja rautukanta. Muistan, kuinka pikkupoikana lähdettiin onkivavat olalla kalaan Vanttausjoelle. Joessa oli vain muutama suvanto-paikka, alapäässä Myllypoukama, yläpäässä Laukkulampi ja kolmas tämä Vaho, jonne juuri suunnistimme.

Saimme vuoronperään harjusta ja rautua. Eihän ne mitään isoja olleet mutta vitsaksesta sai jo kunnon aterian. Sieltä laskeuduimme alaspäin Myllypoukamaan, mikä toimi lapsuusajan  mukavana uimapaikkana. Ennen sotia siellä oli toiminut nimensä mukaisesti mylly, joka silloin näkyi maantiesillalle ja viljan jauhamisen lisäksi antoi voiman myös raamisahalle.

Hyvä ystäväni Kyösti Kaihua kertoi lapsuusajan leikeistään Kaihuanjoella. ”Milloin ei oltu harakanpesillä oltiin räpimässä joella raakkuja penkomassa.”  1945 tuli suomeen baltiansaksalainen Gunnar Haase, joka ryhtyi vetäjäksi Rovakaira nimiseen sähköyhtiöön. Yksi suurista hankkeista oli valjastaa tämä kolmekilometrinen joki yleishyödylliseen käyttöön patoamalla se sekä vetämällä kanava Kaihuanjärvestä Kemijokeen. Myöhemmin 70-luvulla vedettiin vielä lisäkanava Alalammesta hyvän rautulammen maineen saaneen Tynnyrilammen kautta Isokaihualle.

Nyt puhutaan suuresti raakuista mutta silloin ei kukaan juuri korvaansa lotkauttanut vaikka niitä jopa pyydettiin. Hakalan Veikko kertoi ”Hiltusen Jannen poikineen saaneen helmiä vaikka kuinka paljon.”

En tiedä kuinka paljon ja montako patterillista k.o. voimala tuottaa virtaa mutta sen tiedän, että nämä kaksi pienjokea olisivat tänä päivänä hyvin merkittäviä raakkujokia koko Suomeakin ajatellen.

Kommentointi on suljettu.

%d bloggaajaa tykkää tästä: