Sääskilahti, Pentti: Harjalan Antin potkuri

Vanttauskoskella, Mato-ojan rannalla, Jeriko nimisessä talossa asui Harjalan Antti. Antilla oli ruma potkuri. Se oli niin ruma, että meitä naapurin kakaroita pelotti. Viisikymmenluvun loppupuolella autoja mennä hurahteli aina silloin tällöin kotimme ohi. Niitä siinä pirtin takana vongattiin ja yritettiin arvata merkkiä. Onneksi oli muutakin tekemistä, sillä aika olisi tullut pitkäksi, koska autoja ei riittänyt joka tunnille.

Erään naapurin aikamiespojilla oli hyvin huono auto. Ääni kyllä kuului ja hyvin sieltä kilometrin päästä, mutta eipä sitä juurikaan tiellä näkynyt. Ei sillä päässyt useinkaan ihan tielle asti. Söi sata litraa bensaa satasella, koska iso ämpärillinen meni lyhyellä kauppareissulla. Ekologia oli menopelistä kaukana.

Mutta Antin potkuri oli ekologinen. Se lähti mukisematta liikkeelle jos isäntä vain jaksoi. Tarvitsi vain hieman noitumista ja vähän muuta murinaa. Potkukelkan lienee Antti itse rustannut kokoon alun perinkin, vaan vuosien mittaan tehdyt korjaukset tekivät siitä oikein persoonallisen näköisen. Oli se ruma vekotin.

Kulkuvälineen eri osia pitivät toisissaan kiinni lukuisat nahkahihnat, liekö hevosen suitsista. Rautalankaa oli kötöstetty ja läkkipeltiä. Myös eloperäistä materiaalia, pajua oli mutkalla pitkästi sekä paksua narua. Antti työnteli hyvin varustettua ajopeliään jäätynyttä tienlaitaa pitkin kirvesvarsi pilkottaen selkärepusta. Keli ei aina ollut kummoinen, muttei Antin vauhtikaan päätä huimannut hyvälläkään kelillä, vanha oli jo mies. Tällä huonojalkaisella jääkiitäjällä oli tapana vaihtaa aina puolta, riippuen oliko auto tulossa edestä vai takaa.

Yhtenä kevättalven päivänä sitten rysähti! Antti ei kerinnyt toiselle puolelle tietä kun kuplavolkkari tuli ja tökkäsi tämän sisukkaan sissin tienposkeen. Taisi siinä jalka katketa ukon istuessa ojassa kiroten kuin lohilappalainen. Hätääntyneelle kuskille pui nyrkkiä huutaen epäystävälliseen sävyyn turpaan lyönnistä. Potkuri ei ennestäänkään ollut kovin kaunis, mutta sen ulkonäkö kärsi törmäyksessä lisää. Antti sai pian apua, vietiin sairaalaan ja jäin miettimään, että jos Antti paranee, niin hän alkaa varmaankin ehostamaan kulkuvälinettään. Varmaankin entiseen tyyliin. Siten se säilyy loppuun asti hyvinkin Harjalan Antin näköisenä.

Kommentointi on suljettu.

%d bloggaajaa tykkää tästä: