Salo, Aino: Viirin Naisvoimistelijat ry:n toiminnasta

Viirin Naisvoimistelijat ry. oli Suomen naisten liikuntakasvatusliiton alainen itsenäinen yhdistys, joka toimi Viirillä 1950- ja 1960-luvuilla.  Yhdistyksen perustamiskokous pidettiin 4.12.1950 Viirin koululla. Toiminnanjohtaja Kaarina Lappalainen Rovaniemen kauppalasta alusti kokouksessa kysymyksen yhdistyksen perustamisesta. Yhdistys päätettiin yksimielisesti perustaa. Puheenjohtajana toimi koko yhdistyksen toiminta-ajan, toistakymmentä vuotta, Impi Untolahti ja sihteeriä saman ajan Aino Koivula (nyk. Jokela).

Voimisteluharjoituksia pidettiin kerran viikossa koululla. Harjoituksiin osallistui 15-20 henkeä. Aikuisten lisäksi yhdistyksessä toimi tyttöosasto, johon kuului toistakymmentä voimistelijaa. Toiminta jämäköityi sen jälkeen, kun Aino Koivula lähetettiin Helsingin Kisakallioon voimistelukurssille. Hän toi sieltä meille paljon opittavaa. Aino kävi myöhemmin myös 3 kk:n kurssin, ja oli näin tosi pätevä voimistelu- ja liikunnanohjaaja. Myös Kaija Ollilla ja Rauni Aikio (nyk. Kangas) kävivät 4-viikkoisen ohjaajakurssin. Kaija vastasi pääsääntöisesti tyttöosaston toiminnasta.

Viirin Naisvoimistelijoiden toiminta oli erittäin vilkasta. Myös Vanttauskoskelta kulki naisia voimistelemassa. Lisäksi tehtiin hiihtoretki Kaunispäälle, ruskaretki Pyhätunturille, pyöräiltiin, hiihdettiin, pelattiin pesäpalloa ja lentopalloa ja pidettiin nyyttikestejä. Lentopalloverkko oli lainassa Rauni Aikiolta kunnes yhdistykselle saatiin ostettua oma verkko. Kursseilla, joihin osallistui naisia monesta yhdistyksestä, käytiin kauppalassa. Erään kurssin ohjaajana oli Liisa Orko, elokuvaohjaaja Risto Orkon puoliso. Liisa Orko taisi olla silloin SNLL:n puheenjohtaja.

Yhdistys osallistui Suomen Suurkisoihin kesäkuussa 1956. Voimistelijoita oli 12. Mukana oli myös kansallispukuisia naisia, jotka omassa ryhmässä osallistuivat juhlamarssiin Helsingin kaduilla. Pääjuhla oli stadionilla, vettä satoi kaatamalla, mutta se ei tunnelmaa latistanut.

Yhdistykselle saatiin varoja iltamatoiminnalla, avustamalla Viirin Virin iltamissa omalla ohjelmapanoksella. Kerran järjestettiin Viirin Virin kanssa yhteiset pikkujoulut, joihin vedettiin vesikelkalla urkuharmooni koululta nuorisoseurantalolle. Kaikilla siihen tapahtumaan osallistuneilla oli hauskaa. Viljo Arvajan (poliisi), Martti Neuvosen (opettaja) ja Aale Juntunen (metsäteknikko) hauskuutta lisäsi varmaan jonkun taskussa oleva piilopullo. (Meille siitä pullosta ei tarjottu).  Tanhuja, voimistelu- ja tanssiesityksiä säesti pääsääntöisesti mainio oma kylän poika Sulo Aikio. 60-luvun alkupuolella toiminta rupesi hiipumaan, osa naisista lähti työn perässä muualle ja toiset avioon ja opiskelemaan eikä ohjaajia enää ollut. Mutta olipa toistakymmentä vuotta upeaa toimintaa. Kiitos siitä!

Maalaiskunnan kansalaisopiston puitteissa talolla voimisteltiin ja pelattiin lentopalloa 1980-90-luvulla. Vanttausjärveltä kulki myös iloista porukkaa. Ohjaajina toimivat Kristiina Krigsholm ja Riitta Vaarala.

 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: