Pajulampi

6 kommenttia

  1. Pajulampi liittyy myös läheisesti Auttikönkään historiaan. Kuvilla on suuri merkitys. Miten Suorsasta on tullut Pajulampi vai päinvastoin?

    • Marketta Harju-Autti

      Suorsa on asutuksena vanhempi kuin Pajulampi. Suorsan kautta meni vanha kulkureitti Auttista Posiolle, mutta kun nykyinen maantie 1920-luvun alussa valmistui, Suorsa jäi sivukyläksi. Pajulammin asutusalue perustettiin 1930-luvulla. Asiaa käsitellään varmaan historiassa tarkemmin. Auttiköngäs-nimeä ei Pajulammista ole koskaan käytetty.

      • Paljon kiitoksia Marketta Harju-Autti.Avasit asiaa paljon syrjäisän ja jo jotenkin unohtuneen alueen osalta.Pajulammista on aiemmin keskusteltu Helge Kuosmasen kanssa.Kuvia alueelta on tuskin muualta kuin Auttikönkäältä?

  2. Marketta Harju-Autti

    Kiitos kiitoksista! Tuosta Suorsasta vielä sen verran, että sehän liitettiin 1925 Rovaniemestä Posioon. Liitoksen perusteita en tiedä, kaipa sellaiset ovat olleet.
    Pajulammin eli Auttin asutusalueen valokuvia uskoisin olevan taloissa ja perheissä. Varsinaista kyläkeskustahan siellä ei ole ollut. Toimihan siellä kuitenkin koulu ja Auttin kaupoilla oli sivumyymälöistä taloissa.
    Pajulammin seudulla on aikoinaan ollut Auttin kantatilan niittyjä, jotka sitten ovat siirtyneet tilasta erotettujen talojen omistukseen. Yksi Pajulammin taloista sijaitseekin juuri tällaisella paikalla. – En osaa sanoa, kirjoitetaanko Pajulammista historiaan nyt tässä vaiheessa.

  3. Kyllähän Auttiköngäs nimeä on käytetty.Postiosoitteeme oli Auttiköngäs ja jopa puhelin numeromme oli vielä 1970 luvulla Auttiköngäs 4 vaikka asuimme auttin asutusalueella.Ollessani auttinseudunkylätoimikunnan puheenjohtajana 90 luvulla kylämme virallinen nimi muuttui pajulammeksi.

  4. Tony Pallari

    Kuvia Pajulammen koulusta ?

Jätä kommentti